CONSELLS PER A PERSONES AMB HIPERTENSIÓ ARTERIAL

 

1.- Per què és tan important controlar la tensió?

 

La tensió alta és un factor que contribueix a desenvolupar malalties cardiovasculars, especialment malaltia cardíaca (atac al cor, insuficiència cardíaca així com pot conduir a vessament cerebral, embòlia o insuficiència renal).

 

2.- Existeixen diferents tipus d'Hipertensió?

 

Sí, quan la causa que origina la tensió alta és desconeguda, es diu que la persona té Hipertensió primària o essencial, és la més freqüent, i segons les xifres tensionals, serà lleugera, moderada o greu, Quan la causa d'aquesta hipertensió és coneguda, està relacionada normalment amb alguna altra malaltia, per exemple, de tipus renal, endocrí, o amb l'embaràs, es diu Hipertensió secundària. Existeix un altre tipus anomenat Hipertensió maligna, que és infreqüent i s'associa a lesions en xicotets masos en múltiples òrgans i fins i tot en el cervell.

 

3.- Que volen dir les xifres que s'obtenen en un mesurament de la tensió?

 

De les dues xifres, per exemple 160/90, la primera i més alta correspon a la pressió sistòlica, i indica el grau de pressió arterial quan el cor es contrau i bomba sang a les artèries. La segona xifra, pressió diastòlica, indica el grau de pressió en els gots quan el cor es relaxa. La pressió considerada com a normal per a un adult sa és al voltant de 120-80. Valors per sobre de 140/90 solen considerar-se alts.

 

4.- Què podem fer per a baixar una tensió arterial elevada?

Existeixen algunes mesures que contribueixen al nostre benestar general i al control de la nostra tensió:

 

  • 4.1. Deixe de fumar. Reduirà els seus factors de risc, i la probabilitat de complicacions encara quan persistisca la seua hipertensió.
  • 4.2. Controle el seu pes. El sobrepès li afig una càrrega extra al seu cor.
  • 4.3. Reduïsca el consum de sal i menge aliments saludables. Que no incidisquen negativament sobre el seu nivell de colesterol.
  • 4.4. Evite el consum excessiu d'alcohol.L'alcohol augmenta la pressió en les seues artèries.
  • 4.5. Faça exercici físic regular. Trie un programa senzill, que puga mantenir, i faça'l regularment, encara que només siga caminar 15 o 20 minuts al dia o una hora durant almenys 3 dies a la setmana.
  • 4.6. Reduïsca el seu estrès. Si es relaxa, millorarà la seua pressió arterial.
  • 4.7. Prenga els seus medicaments. Exactament com el seu metge li va indicar. No deixe de prendre'ls, fins i tot quan se senta bé. Si té algun dubte o problema consulte amb el seu metge.